"Sustainably Grown" – et bæredygtigt valg

Det er vores mål, at de frugter og grøntsager, vi køber, skal være bæredygtigt dyrket senest i 2030. Et vigtigt skridt i det arbejde er vores medlemskab af et globalt initiativ, der arbejder for at forbedre miljømæssige og sociale forhold på gårdene, hvor vi køber vores frugt og grøntsager.

Brasilien er verdens største producent af appelsiner og dermed et utroligt vigtigt land for hele juicebranchen. Derfor et det godt, at det er i Brasilien, man har indledt initiativet. Initiativet går ud på, at man i samarbejde med farmerne forbedrer miljømæssige og sociale forhold i appelsinplantagerne. Farmerne forpligter sig til at følge et forbedringsprogram og foretager løbende selvvurderinger ved hjælp af en lang række spørgsmål. Derefter følges der op på selvvurderingen af en uafhængig tredje part, som sikrer, at gårdene lever op til det, de siger.

Allerede nu er vi glade for og stolte af at kunne meddele, at alle de appelsiner, vi køber fra Brasilien, er bæredygtigt dyrket. Derfor trykker vi nu mærkningen ”Sustainably Grown” på vores populære 1L Appelsinjuice. Vi håber, at det gør det nemmere for dig som forbruger at træffe et mere bæredygtigt valg.

Nu arbejder vi med at udvide initiativet til at omfatte flere frugter og grøntsager fra flere lande. Vi fortsætter også udviklingen af vores segment inden for økologisk juice.

Her kan man læse mere om det globale brancheinitiativ inden for bæredygtig juice: https://www.idhsustainabletrade.com/initiative/sustainable-juice-covenant/

 

 

Spørgsmål og svar Sustainably Grown

1. Hvad betyder mærkningen Sustainably Grown?
Mærkningen «Sustainably Grown» indebærer, at vi ud fra et massebalance-princip har indkøbt frugter og/eller grønsager, som indgår i produkterne, fra gårde, som er certificerede som bæredygtige.

2. Hvilke produkter får mærkningen her i Danmark?
Mærkningen ”Sustainably Grown” vil blive brugt på God Morgen Appelsin 1 l.

3. Hvordan fungerer certificeringen?
Den går ud på, at man i samarbejde med farmerne forbedrer miljømæssige og sociale forhold i appelsinplantagerne. Farmerne forpligter sig til at følge et forbedringsprogram og foretager løbende selvvurderinger ved hjælp af en lang række spørgsmål. Derefter følges der op på selvvurderingen af en uafhængig tredje part, som sikrer, at gårdene lever op til det, de siger.

4. Kan I garantere, at hver eneste appelsin i den mærkede juice er dyrket bæredygtigt?
Nej, det kan vi ikke, da appelsinerne købes ud fra et massebalance-princip. Massebalance-princippet indebærer, at vi ikke kan garantere, at 100 % af appelsinerne i en enkelt emballage er dyrket bæredygtigt, men at God Morgen® har købt tilsvarende vores årsvolumen af appelsinjuice fra bæredygtigt dyrkede appelsiner. Massebalance-princippet optimerer processen for avlerne med at sælge deres bæredygtige høst. Massebalance-princippet indebærer således, at indkøb af appelsiner kan bestå af en blanding af både bæredygtigt certificerede og ikke bæredygtigt certificerede appelsiner, men for hvert ton appelsiner, som købes, er en lige så stor mængde høstet og leveret som produkt og kan sælges som bæredygtigt dyrket. Massebalance-princippet anvendes også inden for andre kategorier som f.eks. kaffe, elektricitet, kakao, te osv. Uanset hvilket system indkøbene er baseret på, massebalance eller segregeret system, er fordelen for miljøet den samme. Massebalance-princippet er således driver for den bæredygtige dagsorden og motiverer vores leverandører til at blive mere bæredygtige.

5. Hvorfor er det kun appelsinjuice fra Brasilien, der får mærkningen?
Det er vores mål at inkludere flere lande, men Brasilien er den største appelsinproducenten i verden, så det er naturligt at begynde der. Vores største leverandør af appelsinjuicekoncentrat, Cutrale, kan bekræfte, at alle gårde, der forsyner Eckes Granini Group med appelsinjuice (NFC og FCOJ) fra Brasilien, er blevet verificeret i henhold til Sustainable Agriculture Initiative Platform (SAI Platform). Dette gælder leverancer fra og med 1. juli 2019. Læs mere om SAI platformen her: www.saiplatform.org.

6. Hvornår bliver flere frugter og grøntsager fra flere lande inkluderet?
Vi kan ikke komme med en nøjagtig tidsplan, men målet med initiativet er løbende at øge andelen af bæredygtige juicer og mos, så man senest i 2030 kun har bæredygtig juice i sortimentet.

7. Hvorfor har ikke alle juicer fra God Morgen mærkningen ” Sustainably Grown”?
Det er vores mål, at alle de frugter og grøntsager, vi køber, skal være  bæredygtigt dyrket senest i 2030. Lige nu har vi en garanti for, at al appelsinjuicekoncentrat, som vi importerer fra Brasilien, dyrkes bæredygtigt. Vi arbejder for at tilføje flere bæredygtigt dyrkede frugter og grøntsager fra flere lande over tid.

8. Er produkter med denne nye mærkning også økologiske?
Nej, økologisk og ” Sustainably Grown” er ikke det samme. I fremstillingen af økologiske råvarer må farmeren fx ikke bruge nogen form for bekæmpelsesmidler. SAI-platform-verificeringen tillader brugen af visse bekæmpelsesmidler, så længe de er med på den brasilianske appelsinbranches liste over godkendte bekæmpelsesmidler. Den stemmer overens med den, vi har med tilladte bekæmpelsesmidler i Europa og Danmark. Bæredygtigt landbrug tager hensyn til flere aspekter end økologisk landbrug. Det indebærer, at vi ser på alt lige fra brugen af bekæmpelsesmidler til arbejdsforhold og genanvendelse. Derudover indgår der mange andre initiativer, som forbedrer sociale og miljømæssige forhold.